Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Tipični znakovi oštećenog pvc crijeva i najbolji načini da ih uočite

Tipični znakovi oštećenog pvc crijeva i najbolji načini da ih uočite

Učinkovito održavanje crijeva ključ je duljeg životnog vijeka, bez programa održavanja, oštećenja crijeva nastaju mnogo brže. Važno je naučiti kako se brinuti o svom crijevu, ali je također važno znati znakove kada je pvc crijevo već oštećeno.

Učinkovito održavanje crijeva ključ je duljeg životnog vijeka, bez programa održavanja, oštećenja vrtna crijeva nastaju mnogo brže. Važno je naučiti kako se brinuti o svom crijevu, ali je također važno znati znakove kada je pvc crijevo već oštećeno.


Fitingi i druge komponente za crijeva nažalost ne traju vječno, čak i kada se uspostavi odgovarajući program održavanja, na kraju će se morati popraviti ili zamijeniti. Poznavanje signalnih simptoma oštećenog crijeva uštedjet će vam puno vremena i omogućiti vam da popravite i zamijenite dijelove što je brže moguće. Dakle, kako odrediti imate li oštećeno crijevo ili ne?

1. Morate vizualno pregledati crijevo

Kao dobra opća praksa, trebali biste redovito pregledavati svoje crijevo i spojeve, pripazite na sljedeće znakove;


  • Klizanje na priključku crijeva.

  • Provjerite ima li na poklopcu znakova pucanja, rezanja ili bilo kakvog izlaganja pojačanja.

  • Krutost, tvrdoća, toplinske pukotine i oštećenja ili pougljenilo crijevo.

  • Korodirani ili napukli spojevi.

  • Curenje oko priključka i kroz crijevo.

  • Uvrnuto, spljošteno, zgnječeno ili jako savijeno crijevo.

  • Mekana, degradirana, s mjehurićima ili vrlo labav pokrov.


Ako smatrate da se nešto od gore navedenog dogodilo, vrlo je vjerojatno da je crijevo oštećeno i da će ga trebati popraviti ili zamijeniti, ovisno o vrsti oštećenja i ozbiljnosti.

2. Nadgledajte sve komponente sklopa pvc crijeva

Ove prateće komponente vrtnog  crijeva vrlo su važne kada je u pitanju određivanje koliko je pvc crijevo ukupno oštećeno. Svakako pripazite na;


  • Prekomjerno nakupljanje prljavštine i bakterija.

  • Istrošene stezaljke, štitnici ili štitnici.

  • Pratite razinu tekućine u sustavu i vrstu tekućine koja se koristi.


Neke stavke možda će trebati zategnuti, popraviti ili ispraviti ako primijetite bilo koji od ovih simptoma. U početku se može činiti dugotrajnim, međutim, moglo bi vam uštedjeti dugotrajnu potpunu popravku ili zamjenu hidrauličkog crijeva pa se isplati.

3. Zamjene će biti potrebne u intervalima

Priključci pvc crijeva, sklopovi i elastomerne brtve moraju se provjeravati u redovitim intervalima radi zamjene. Ove komponente će se posebno morati mijenjati s vremena na vrijeme kako bi se osiguralo da crijevo nastavi ispravno i sigurno. Osobito elastomerne brtve s vremenom će stariti i pokvariti se, zbog izloženosti termičkom ciklusu i kompresiji.


Stoga je dobra ideja stvoriti intervale zamjene u kojima se provode ti pregledi radi provjere komponenti. Ove komponente treba ispitati u odnosu na preporuke vlade ili industrije.

4. Fizički testirajte

Ako želite pratiti rad vašeg crijeva kako biste provjerili ima li oštećenja, pokrenite crijevo na uobičajeni način i provjerite ima li mogućih curenja ili kvarova u pvc crijevu.


Pratite tlak prilikom testiranja crijeva, provjerite da crijevo tijekom izvedbe ne prekorači vršne tlakove i maksimalni radni tlak. Prilikom testiranja provjerite da se ispitivanja provode u sigurnom i neopasnom okruženju.

5. Razlika između štete i neuspjeha

Da biste saznali o najčešćim vrstama kvara crijeva kako biste bolje razlikovali između oštećenja i kvara crijeva, pročitajte naš prethodni post. Općenito, kvar pvc crijeva može biti uzrokovan nizom različitih razloga, uključujući nepravilno održavanje, trošenje, pa čak i pogrešnu uporabu. Nakon što crijevo pokvari, nažalost neće se moći popraviti, morat će se potpuno zamijeniti.


Ako trebate više informacija, obratite se našem stručnom timu. Osim toga, ako trebate bilo kakve zamjenske dijelove ili komponente, provjerite našu trgovinu koja sadrži i industrijska crijeva i pribor za crijeva.