Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Povijest crijeva

Povijest crijeva

Jeste li se ikada zapitali odakle je došlo prvo crijevo? To je prilično zanimljiva priča jer je skromno vrtno crijevo proizašlo iz prilično grubih početaka! U ovom blogu vodimo vas kroz povijest crijeva kao i kako je nastalo!

Jeste li se ikada zapitali odakle je došlo prvo crijevo? To je prilično zanimljiva priča jer je skromno vrtno crijevo proizašlo iz prilično grubih početaka! U ovom blogu vodimo vas kroz povijest crijeva kao i kako je nastalo!

Jeste li se ikada zapitali odakle potječe crijevo?

 Pa, bilo je to prije više od 2415 godina kada su neki stari Grci iščupali crijeva volu! Pažljivo su ga uklonili, još uvijek pričvršćenog za veliki želudačni mjehur, i ovo je postalo prva fleksibilna pumpa i vatrogasno crijevo. Napunio se vodom i veliki mjehur stisnuo, a zatim je mlaz vode bio usmjeren na vatru.

Crijeva su vrlo rastezljiva, ali u davna vremena nisu dugo trajala. Čak i krajem 8. stoljeća, Grci su koristili čvrsta i fleksibilna crijeva kao bacače plamena na moru. Većina ljudi ima svoje rezerve prema ovoj teoriji o tome kako je crijevo nastalo, pa provjerenija priča potječe iz Nizozemske 1600-ih.

Nizozemski izumitelj Jan van der Heyden koristio je kožu spojenu zajedno kako bi napravio prvo proizvedeno fleksibilno crijevo. Izgledao bi slično ovom modelu sa zakovicama, ali je umjesto toga bio prošiven.

Jeste li znali da vrtno crijevo potječe od protupožarnog crijeva? U Australiji sezona požara može biti nevjerojatno štetna za živote, domove, divlje životinje, floru i sredstva za život, a vatrogasci i njihova crijeva ključni su za prevenciju teških šteta diljem zemlje.

U sljedećih 300 godina napravljen je veliki napredak, od kože, do platna, jedrenja, pamuka i lana. Sve su bile teške i sklone curenju. Zatim je guma praktički preuzela vlast od 1870. nadalje, s mnogo varijacija koje su dolazile i izlazile kako je vrijeme prolazilo.

Kasnije se dogodila revolucija sintetičkih vlakana. Ovo je postalo prednjači u našem sada poznatom vrtnom crijevu. Sada se javljaju najnoviji trendovi prema lakšim i jačim crijevima s tanjim, ali iznimno čvrstim stijenkama.

Tko bi rekao da ćemo s volovskih crijeva preći na PVC?!  Vrtna crijeva su sigurno prešla dug put...hvala Bogu!

Koji se materijali koriste za izradu crijeva?

Polivinil klorid, inače poznat kao PVC, treći je najrašireniji sintetički plastični polimer. Dolazi u krutom i fleksibilnom obliku; fleksibilan oblik je ono što vidite najčešće korišteno u crijevima. Neka crijeva su ojačana drugim materijalima kao što je žica kako bi se stvorila veća snaga i izdržljivost. Koriste se i drugi materijali kao što su silikon, prirodne gume, pa čak i najlon.

Svestranost crijeva danas

Danas imamo perilicu suđa, perilicu rublja i mnoge druge varijante crijeva koja nam pomažu u korištenju kućanskih aparata, mehaničara automobila i ostalih strojeva. Ipak, vrtno crijevo još uvijek je nezaobilazna u dvorištu u australskim domovima.


Postoji li išta više australsko od toga da vaši mama i tata izvuku crijevo po vrućem danu i puste djecu da se igraju i divljaju da se rashlade? To je obred prijelaza! Ali ozbiljno, naša crijeva se koriste za toliko stvari da je teško zamisliti kako se išta radilo u to vrijeme. Danas peremo i zalijevamo naše čamce, automobile, pse, daske za surfanje, odijela, djecu, prilaz, palubu, vrt, travnjak, odjeću, pa čak i konje i druge divlje životinje. Mogućnosti su beskrajne!