Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Novi ste u vrtlarstvu? Evo dobrog mjesta za početak

Novi ste u vrtlarstvu? Evo dobrog mjesta za početak

Odlučili ste da je ovo godina kada ćete pokrenuti vrt (i požnjeti sve prednosti koje uz to idu za podizanje raspoloženja, poboljšanje kondicije i zdravu prehranu!), ali niste sigurni odakle početi. Swan je tu da vam pomogne s nekoliko jednostavnih savjeta o tome kako stati na pravu nogu i ostvariti svoje vrtlarske snove.

Odlučili ste da je ovo godina kada ćete pokrenuti vrt (i požnjeti sve prednosti koje uz to idu za podizanje raspoloženja, poboljšanje kondicije i zdravu prehranu!), ali niste sigurni odakle početi. Swan je tu da vam pomogne s nekoliko jednostavnih savjeta o tome kako stati na pravu nogu i ostvariti svoje vrtlarske snove.

Odaberite pravu lokaciju

Najbolje mjesto za vaš vrt treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Prvo, trebate se pobrinuti da vaš vrt bude na mjestu koje možete redovito viđati, tako da ćete biti skloniji njemu. Samo pazite da nije preblizu kući. Ovo mjesto također treba imati najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno i imati dobru cirkulaciju zraka, ali ne smije biti vjetrovito mjesto. Idealno bi također trebalo imati ravno tlo i rastresito, bogato tlo s dobrom drenažom. Osim toga, htjet ćete osigurati da u blizini imate izvor vode kao što je otvor za vrtno crijevo do kojeg možete lako doći. Na taj način možete izbjeći vučenje vrtnog crijeva po svom imanju, štedeći energiju za sam vrt! Pogodan pristup vrtnom alatu i spremištu također bi bio od pomoći.

Pronađite Sunčana mjesta

Možda je najvažniji čimbenik pri odabiru vašeg vrtnog mjesta da ono dobiva najmanje šest sati punog sunca tijekom cijelog dana. Većini povrća, začinskog bilja i voća potrebno je barem toliko za napredovanje. Jedan od načina da to saznate je praćenje uzorka svjetla i sjene na planiranom mjestu u vrtu tijekom dana. Postavite drvene kolce u područja sjene, a zatim zabilježite vrijeme kada je vrtno mjesto potpuno prekriveno sunčevom svjetlošću i kada se pojavljuju sjene. Ako nemate potrebnu količinu sunca po cijelom vrtu, trebali biste prilagoditi veličinu, položaj ili čak položaj vrtnog mjesta.

Odaberite prave biljke

Nakon što otkrijete koje će biljke najbolje uspjeti u vašoj šumi, odaberite one koje odgovaraju vašim posebnim uvjetima uzgoja i vrtnom prostoru. Ako imate puno sunca, odaberite biljke koje vole sunce. Ako želite uzgajati usjeve kao što su dinje i bundeve za koje je potrebno puno prostora, pobrinite se da ih vaš vrt može primiti.

Uljepšajte svoje tlo

Zdravo tlo ključno je za uspjeh vašeg vrta. Kad tek počinjete, možete investirati u novo tlo koje je bogato hranjivim tvarima i dobro drenirano. Također možete testirati svoje tlo prije sadnje kako biste utvrdili njegove potrebe. Pokušajte kupiti komplet za ispitivanje tla ili pošaljite uzorak svom lokalnom okružnom uredu koji se nalazi ovdje, a zatim po potrebi izmijenite tlo.

Pronađite svoje datume smrzavanja

Poznavanje vaše vegetacijske sezone također je važno kako biste sadili i berbeli u pravo vrijeme kako biste zaštitili svoje usjeve od promjena vremena. Prvo, htjet ćete pronaći posljednji prosječni datum proljetnog mraza za svoje područje kako ne biste prerano izbacili svoje biljke i doveli ih da uginu od hladnoće. Također ćete htjeti pronaći prvi prosječni datum jesenskog mraza kako biste ubrali svoje biljke ili ih premjestili u zatvoreni prostor prije nego što nastupi zimsko vrijeme. Ovdje samo dodajte svoj poštanski broj za najnovije datume mraza na vašoj lokaciji.

Također pogledajte naš praktični vodič za uzgoj u nastavku za zone 3–9 za opću vremensku traku kada saditi i ubrati razno popularno povrće. Najprije pronađite svoju zonu otpornosti biljaka, a zatim provjerite u kojim mjesecima trebate početi sa sadnicama u zatvorenom prostoru, posadite sjeme ili presadite sadnice na otvorenom i poberite žetvu (ali uvijek prvo pazite na datume mraza za sadnju vani i berbu).

Hranite i zalijevajte redovito

Spomenuli smo koliko je važno započeti s dobrim tlom pri planiranju vašeg vrta, ali također morate svojim biljkama osigurati vrhunsku prehranu uz odgovarajuću biljnu hranu. Istražite potrebe vaše biljke