Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Navodnjavanje kapanjem

Navodnjavanje kapanjem

Navodnjavanje kapanjem (navodnjavanje kapanjem, mikro ili lokalizirano) koristi biljkama i usjevima isporukom vode izravno do njihovog korijenja polaganim kapanjem, štedeći vodu i gnojivo. Kako globalna nestašica vode postaje sve kritičnija, čini se da je navodnjavanje kap po kap popularna riječ u jeziku svakog vrtlara.

Što je navodnjavanje kapanjem?


Navodnjavanje kapanjem (navodnjavanje kapanjem, mikro ili lokalizirano) koristi biljkama i usjevima isporukom vode izravno do njihovog korijenja polaganim kapanjem, štedeći vodu i gnojivo. Kako globalna nestašica vode postaje sve kritičnija, čini se da je navodnjavanje kap po kap popularna riječ u jeziku svakog vrtlara. Međutim, daleko od toga da je novi trend, koncept postoji stoljećima otkako su farmeri u Kini počeli kontrolirati protok vode koristeći neglazirane posude postavljene u blizini drveća. Nakon povremenog punjenja lonaca, voda bi polako prodirala u glinene zidove, dovodeći vodu do korijena stabla. Ovih dana? Osnovni sustav navodnjavanja kap po kap uključuje mrežu cijevi s emiterima za ravnomjernu odvodnju vode kroz mrežu. Zaštita povratnog toka osigurava da nema obrnutog toka i sprječava ulazak onečišćene vode u dovod čiste vode. Regulator tlaka održava protok vode stabilnom brzinom do sustava kapanja, a filter uklanja talog i ostatke koji mogu začepiti sustav za navodnjavanje. Cijevni adapteri i spojni spojevi pričvršćuju cijev za kapanje na ostatak sustava. (Cijev za kapanje je polietilenska cijev koja nosi vodu; emiteri odvode vodu iz cijevi za kapanje, a završni čepovi se koriste za začepljenje kraja cijevi za kapanje kako bi se spriječilo istjecanje vode.) Porozna crijeva za namakanje iz kojih curi voda. umjesto emitera može se koristiti cijela duljina.

Jednostavno, zar ne?


Zašto je navodnjavanje kapanjem dobro za okoliš?

Učinkovito je navodnjavanje kapanjem. Isporučuje vodu izravno u zonu korijena biljke, tako da se manje vode gubi isparavanjem ili bubrenjem, što ima dodatnu prednost smanjenja erozije. Ovo je posebno dobro za malčirane površine jer voda može natopiti malč, a da ga ne ispere.


Prema urednicima u Organic Gardeningu, studije pokazuju da “dobro dizajnirani sustavi kapanja koriste najmanje 30 do 50 posto manje vode od drugih metoda kao što su prskalice.Zašto je navodnjavanje kapanjem dobro za biljke?


Navodnjavanje kapanjem daje vodu konstantnom brzinom. Kada biljke dobiju svu potrebnu vodu, njihov rast nije inhibiran vodenim stresom (koji se događa kada nema dovoljno vode za ekstrakciju iz tla). Rado hranjene biljke, poput djece, brže rastu (kao korov, usudimo se reći?) i mnogo su produktivnije. Dodatni bonus je da čak i kada navodnjavanje kapanjem potiče biljke na rast, sustav obeshrabruje korov. Budući da je tok vode usmjeren prema korijenju vaših biljaka, površina tla ostaje suha i manje je vjerojatno da će sjeme korova klijati.


Što je s tim vrtlaru?

Uz početni utrošak vremena i troškova za planiranje i ugradnju, vrtlar koji ulaže u sustav navodnjavanja kap po kap imat će sigurnost da se vrt učinkovito zalijeva uz minimalan trud i trošak.


Koliko košta ugradnja navodnjavanja kapanjem?

Trošak ugradnje sustava za navodnjavanje kapanjem u prosjeku iznosi 2,50 do 4,50 dolara po četvornom metru, ovisno o cijeni rada u vašem području.


Kako instalirati sustav za navodnjavanje "uradi sam"?


Za “uradi sam” najbolji savjet je početi jednostavno i malo. Postoje mnoge tvrtke koje prodaju setove za navodnjavanje za određene vrste vrtova, uključujući vrtne krevete, palube i pojedinačne biljke. Kako se vaše samopouzdanje povećava, jednostavan sustav navodnjavanja kapanjem po potrebi se može proširiti i dodati. Ovaj skup sveobuhvatnih i pristupačnih videozapisa s uputama na Dripworksu inspirirao me da instaliram sustav za navodnjavanje kapanjem u našem vrtu u Londonu.prednosti:
Štedite vodu jer se biljke učinkovitije hrane
Ekonomičan jer štedite vodu
Uštedite vrijeme vrtlaru jer za zalijevanje biljaka treba manje truda