Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Mali trikovi za zdrav vrt

Mali trikovi za zdrav vrt

Kiše, iako prilično redovite, nisu dovoljne za većinu usjeva. Dodatno zalijevanje vrtnim crijevima je neophodno.

 Koliko često i kojom vodom zalijevati različite vrste biljaka, pročitajte dalje. Između ostalog, ponudit ćemo vam neobičnu kućnu metodu za mjerenje tvrdoće vode.

Kiše, iako prilično redovite, nisu dovoljne za većinu usjeva. Dodatno zalijevanje vrtnim crijevima je neophodno.

 Koliko često i kojom vodom zalijevati različite vrste biljaka, pročitajte dalje. Između ostalog, ponudit ćemo vam neobičnu kućnu metodu za mjerenje tvrdoće vode.


Koliko često zalijevati vrtnim crijevom?

Ulijte vodu izravno na područje korijenskog sustava. Pokušajte zadržati što manje vlage na lišću i cvjetovima. Inače, postoji velika vjerojatnost razvoja gljivica i plijesni. Vrtno crijevo može zalivati u nekoliko pristupa otprilike 10-20 litara po 1 m2. m. za povrće i cvijeće, malo više se može uliti ispod drveća i grmlja.


 U koje vreme zalijevati vrt vrtnim crijevom?

Idealno vrijeme da zalijete Vaš vrt vrtnim crijevom je neposredno prije izlaska sunca. Ali ako ste lijeni za tako rano ustajanje, možete zalijevati malo kasnije, dok je sunce još nisko. Ne zalijevajte u podne. Inače su moguće opekline biljaka, jer će kapljice vode raditi poput povećala, prikupljajući energiju sunčeve svjetlosti u odvojenim područjima. Sasvim je prihvatljivo da vašim vrtnim crijevom zalijete biljke navečer, nekoliko sati prije zalaska sunca. Ali nakon zalaska sunca, zalijevanje je nepoželjno. Ako su biljke mokre kada dođe noćna hladnoća, onda je to ispunjeno pojavom puževa ili gljivičnih bolesti.


Kako provjeriti tvrdoću vode pre nego što zalijete baštu vrtnim crijevom?

Sve biljke su osjetljive na tvrdoću vode. Mnogi su tolerantni na srednju tvrdoću - 3-6 mg-eq / l, a neki daju samo meku vodu - do 3 mg-eq / l. Potonji, posebno, uključuju vrijesak i rododendrone, kojima je potrebno zakiseljeno tlo. Postoji nekoliko načina za određivanje tvrdoće vode. Evo dva najprikladnija za kućnu upotrebu:

1. Kupite trake za mjerenje tvrdoće vode u prodavaonici željeza. Ova traka se mora spustiti u vodu koja se testira, a zatim procijeniti boju koju je dobila. Usporedite boju s bojama navedenim u uputama kako biste protumačili rezultat.

2. Koristite improvizirana sredstva za sprovođenje kućnog eksperimenta. Provedite eksperiment prema sljedećem algoritmu:

  •  Uzmite 1 gram naribanog sapuna za pranje rublja.Istodobno, obratite pozornost na to koja je brojka navedena na sapunu: 65 ili 72%. Označava sadržaj masnih kiselina u postocima. Ovo će nam dalje koristiti. 

  • 2. Stavite sapun u prozirnu čašu.

  • 3. Zagrijte destiliranu vodu, ne kuhajte. Možete ga kupiti u trgovinama kućanskih aparata i autosaloni.

  • 4. Zagrijanu vodu ulijte u čašu sapuna. Sapun bi se trebao otopiti.

  • 5. Dopunite destiliranom vodom, prislonite ravnalo na čašu. I ovdje trebate vidjeti koji je broj na vrhu sapuna. Ako je 65%, onda dodajte do 6,5 cm; ako je 72% - do 7,2 cm.U svakom centimetru otopine bit će toliko sapuna da je dovoljno vezati sve soli u 1 litri vode u koncentraciji od 0,36 mg-eq/l.

  • 6. Sada trebate izvući pola litre vode čiju tvrdoću želimo izmjeriti.Ubacite u posudu od litre tako da postoji margina volumena, uliti ćemo otopinu u ovu vodu.

  • 7. Nakon toga otopinu sapuna iz stakla polako ulijte u staklenku s vodom koju treba testirati u tankom mlazu.Neprestano miješamo. Ulijevamo otopinu dok se u staklenki ne pojavi bijela pjena. Njegov izgled znači da je sapun vezao sve soli u otopini. Na temelju količine potrošene otopine sapuna lako možete izračunati koncentraciju tih soli, a time i tvrdoću vode. Da biste to učinili, prijeđite na sljedeću točku.

  •  8. Izmjerite visinu preostale otopine u staklenki.Kao što se sjećate, u početku je bila jednaka 6,5 ili 7,2 cm. Od početne vrijednosti morate oduzeti visinu otopine koja je preostala u staklu. Kao rezultat, saznat ćete koliko je otopine korišteno za vezanje soli u ispitivanoj vodi.Sada se prisjetimo ovog omjera: 1 centimetar otopine sapuna veže soli s koncentracijom od 0,36 mg-eq / l u 1 litri vode, za pola litre volumena ovu koncentraciju treba pomnožiti s 2 - 0,72 mg-eq / l . Množenjem s 0,72 centimetra potrošene otopine sapuna, dobivamo tvrdoću vode koja se proučava. Ovdje treba napomenuti da uz visoku vrijednost tvrdoće jedan navedeni dio otopine sapuna možda neće biti dovoljan. Morat će se ponovno miješati ili u početku koristiti manji volumen vode - na primjer, četvrt litre. Zatim se dobivena visina stupca otopine sapuna koji se koristi za vezanje soli u vodi mora pomnožiti s 1,44 meq/l.