Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
6 savjeta za siguran vrt od požara

6 savjeta za siguran vrt od požara

Požari koji su poharali neke dijelove  sve nas čine svjesnijima ove stvarne ili potencijalne prijetnje. U većem ste riziku ako živite u blizini divljine ili u području s malo oborina gdje suha vegetacija može trenutno širiti plamen.

Što možete učiniti da zaštitite svoju obitelj, imovinu i dom od požara? Vrsta biljaka u vašem vrtu, dizajn vašeg krajolika i način na koji ga održavate mogu napraviti veliku razliku. Za rješenja konzultirali smo se s Michele Steinberg, voditeljicom vatrogasnog odjela u Nacionalnoj udruzi za zaštitu od požara. Prema Steinbergu, „Postoje jednostavne tehnike koje ljudi mogu koristiti u svom uređenju i vrtovima kako bi se oduprli vatri i zaštitili svoje domove.


Evo 6 savjeta za dizajniranje vatreno pametnog krajolika:


1. Obrezujte stabla tako da grane ne dodiruju ili ne nadvisuju kuću.


"Čak i ako imate dobar krov i sporedni kolosijek, mogli biste imati problema ako oko kuće imate puno zapaljivog raslinja", kaže Steinberg. U idealnom slučaju, drveće bi trebalo biti udaljeno najmanje 10 stopa od zgrada, a trebali biste ukloniti "gorivo za ljestve" tako da obrezujete grane na najmanje šest stopa kako biste smanjili mogućnost da se stabla zapale od plamena koji putuje zemljom.


2. Posadite grmlje daleko od kuće.


Ne želite da grane dodiruju fasadu. "Površina do oko pet stopa je kritična zona", kaže Michele. „Tamo biste mogli imati biljke niskog rasta, pogotovo ako su vlažne.


3. Zbrinite ostatke.

Uklonite sve lišće i grane preostale nakon rezidbe te pokupite i odložite lišće i druge ostatke koji su se nakupili u blizini vašeg doma, posebno unutar 10 stopa. Nemojte dopustiti da se suha trava, lišće, borove iglice i drugi otpad skupljaju ispod vaše palube ili trijema.


Naravno, također je pametno imati oluke za kišu na svojoj kući bez zapaljivih krhotina, kao i na svim ravnim površinama kao što su krovovi, trijemovi i nadstrešnice.


4. Birajte biljke otporne na vatru.

Sukulenti su otporni na vatru, s lišćem ispunjenim vodom.

Manje je vjerojatno da će se biljke zapaliti ako imaju vlažne, gipke listove i malu količinu soka, smole, ulja ili voska. "Budući da su biljke toliko različite u cijeloj zemlji, ne navodimo koje su manje ili više zapaljive", rekao je Steinberg.


5. Neka vaš travnjak bude pokošen i dobro zalijevan.


“Manja je vjerojatnost da će se zapaliti trava koja se zalijeva i kosi nego žeravica ili mali plamenovi koji se protežu duž površine zemlje i spaljuju sve što mogu zapaliti”, kaže Steinberg.


6. Neka vaše biljke budu zdrave.


"Biljke u dobrom stanju neće predstavljati ni približno toliki rizik kao mrtve ili umiruće biljke koje bacaju puno lišća ili krhotina", kaže Steinberg. „Održavajte redoviti raspored zalijevanja  vrtnim crijevima kako grmlje ne bi zaraslo ili se osušilo – održavajte ga dobro orezanom bez mrtvog lišća i grana. Ako je upotreba vode ograničena u vašem području, razmislite o xerascapingu.